Sofies leerreis bereidt zorgstudenten voor op werken met technologie

Sofies leerreis is een innovatief onderwijsprogramma voor de keuzedelen Zorg en Technologie (mbo-niveau 3) en Zorginnovaties & Technologie (mbo-niveau 4) voor studenten Verpleegkunde, Verzorgende IG en Maatschappelijke zorg in het mbo. Het programma is ook geschikt voor bij- en nascholing in bestaande interne opleidingsprogramma’s bij zorg- en welzijnsorganisaties.

De gelijknamige website laat de invloed van technologie zien op het werk van verpleegkundigen, verzorgenden, persoonlijk begeleiders en begeleiders in de sector Zorg & Welzijn.

Sofies leerreis bestaat uit een website, themamap, docentenhandleiding, beoordelingsportfolio’s en een workshop om aan de slag te kunnen met de keuzedelen. De betrokken onderwijsinstellingen zijn het Hoornbeeck College, MBO Amersfoort, MBO Utrecht en het ROC MN.

Hoe?

In Sofies leerreis neemt Sofie, een beginnend student, studenten mee langs de acht thema’s van de keuzedelen ‘Zorginnovaties en technologie’ en ‘Zorg en technologie’. Zij is de verbindende schakel en introduceert elk thema in een filmpje dat is opgenomen in de zorg- en welzijnslocaties in de regio Utrecht. Behalve de filmpjes zijn er weblectures, intervisies en onderdelen over reflectievloggen, de nieuwe vorm van reflecteren in het onderwijs.

Waarom?

Om mensen langer thuis te kunnen laten wonen wordt steeds meer een beroep gedaan op technologie. De toekomstige zorgprofessionals moeten hier op voorbereid worden. Bij dit project zijn de keuzedelen daarom ‘Zorg en technologie’ en ‘Zorginnovaties en technologie’. Voor Sofies leerreis hebben vier onderwijsinstellingen, met begeleiding van Utrechtzorg, gezamenlijk het onderwijs- en examenmateriaal ontworpen en ontwikkeld. Het doel van deze samenwerking was om tot een gemeenschappelijke aanpak te komen die aansluit op het werk waarvoor de studenten worden opgeleid.

Delen via: