“Een toekomst in de wijk” laat jongeren ‘snuffelen’ aan wijkverpleging

Een toekomst in de wijk is een campagne om jonge mensen te laten kennismaken met het vak van wijkverpleegkundige. Er is een enorm tekort, en dat terwijl de samenleving staat te springen om hoogopgeleide, gemotiveerde wijkverpleegkundigen. Deze campagnewebsite is een initiatief van deRotterdamseZorg, 24 zorginstellingen uit de regio Rijnmond die samenwerken aan arbeidsmarktvraagstukken.

Hoe?

De kern van Een toekomst in de wijk is een snuffelstage waarin hbo-v studenten en afgestudeerden ervaren wat het vak wijkverpleegkundige inhoudt: hands-on aanpakken en het onmogelijke mogelijk maken. De jongeren lopen een dag mee en staan net als een echte wijkverpleegkundige een dag middenin de wijk.

Op de campagnewebsite worden drie wijkverpleegkundigen geportretteerd met foto’s en korte teksten, er is een quiz en een rubriek veelgestelde vragen en een aanmeldmogelijkheid voor een de snuffelstage of een traineeship. Docenten, studenten en wijkverpleegkundigen houden een blog bij.

Waarom?

Wijkverpleegkundigen zijn onmisbaar voor de Nederlandse zorg. Ze zijn het eerste aanspreekpunt binnen de wijk, hebben langdurig en intensief contact met cliënten én hebben naast alle praktische vaardigheden veel theoretische kennis. Ze leveren daarmee zorg die andere specialisten vaak niet kunnen leveren. Momenteel zijn er in Nederland 8.800 wijkverpleegkundigen aan het werk, maar er zijn 13.500 wijkverpleegkundigen nodig.

Delen via: